niedziela, 4 maja 2014

Ciasto brzoskwiniowo-wiśniowe

Ciasto :
Składniki :
5 białek
20 dag cukru
20 dag maku
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie :
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, kokos, proszek do pieczenia, lekko wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Piec ok. 10-15 min. w temp. 180 st. C

Masa :

Składniki :
1 puszka brzoskwiń
2 paczki delicji
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki wiśniowe
5 zółtek
25 dag masła
1 budyń śmietankowy
1/2 l mleka

Wykonanie :
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W odrobinie mleka roztrzepać zółtka i budyń, resztę mleka zagotować - połączyć i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i tężejącą cytrynową galaretkę. Masę podzielić na 2 części.

Przełożenie ciasta :
Ciasto - 1/2 masy - ułożyć brzoskwinie - 1/2 masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką.
                                                                                                                                        Smacznego !