Składniki :
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie :
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w temp. 160-180 st. C ok.30-40 min.
Masa serowa :
Składniki :
1 kg sera
23 dag masła
4 zółtka
1 szklanka cukru pudru
1 zółta galaretka
Wykonanie :
Ser zmielić. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ser i dalej ucierać. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i gdy zacznie tężeć, dodać do masy.
Piana :
Składniki :
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 galaretka czerwona
Wykonanie :
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać.
Przełożenie ciasta :
Biszkopt - masa serowa - piana
Ciasto pochodzi z książki pt. ,, Wielka księga ciast siostry Anastazji ''